Inför loppet

Banner ny utanlinje lopskytte ny

Hjärtligt välkomna till Järfällavallen IP Lördagen den 3 juni.

Var på plats senast en timme innan ditt heat startar så hinner du byta om hämta nummerlapp, övningskjuta och värma upp.

Logistik deltagare mm:

  1. Ta dig till arenan i god tid. Kom tidigare och stanna kvar för att titta och heja på övriga deltagare.
  2. När du anländer till IP, följ anvisningar från funktionärer.
  3. Byt om i omklädningsrum märkt Straffrundan Dam eller Herr (ta med dina ägodelar).
  4. Gå till nummerlappsutdelning. Du blir avprickad och får din nummerlapp eller väst. Lämnar in ev. tillhörigheter ingen anhörig kan se efter.
  5. Cirka en halvtimme innan start bör du vara på arenans innerplan. Inne på arena skall endast deltagare i nästkommande heat vara samt följeslagare till deltagare i Lilla Straffrundan. Skjutområdet får inte beträdas av andra än funktionärer.
  6. Lyssna noga på genomgångar så får ni mer tid åt övningsskjutningen vid väntan värm upp.
  7. Ungefär fem minuter innan heatstart samlas alla för att gemensamt ta sig till starten. Överdragskläder skall då tas av och bäras fram och läggas på anvisad plats.
  8. Speakern startar heatet och det första varvet påbörjas. Följ banmarkeringar och anvisningar från funktionärer. Mot slutet av det första varvet kommer ni till skjutvallen och blir anvisad skjutbana. Ta det lugnt vid skjutmomentet så ni inte stör eller vidrör skytt på bana bredvid. Efter skjutmomentet löper ni över startlinjen som markerar det första av era fem 800m varv. Efter startlinjen ligger straffrundan om 50 m den skall springas ett varv för varje bom som i skjutningen strax innan. Efter fjärde skjutningen och ev. straffrundor springer ni det femte och sista varvet. I slutet av det sist varvet passerar ni skjutvallen utan att skjuta och springer direkt in i mål.
  9. Efter målgång ska nummervästen tas av innan ni lämnar målområdet. Glöm inte att få med er ev. kvarlämnade överdragskläder när ni lämnar arenan.
  10. Den totala löptiden och skjutresultatet registreras manuellt av funktionärer. Så fort heatresultatet är sammanställt anslås det vi nummerlappsutdelningen. Komplett resultatlista med antal straffrundor publiceras på  så fort som möjligt.

Övrigt: Lilla Straffrundan genomförs utan tidtagning, barnen har en kortare straffrunda där de själva ansvarar för att räkna sina varv. Funktionärer kommer att peppa och stötta inte döma. Lilla Straffrundan är en lek och ett lopp där barnen utmanar sig själva i löpskytte. Arrangören ser det inte som en tävling mer än vad barnen själva gör den till.

Är något barn väldigt trött och genar kommer vi inte heller kommentera detta. Alla barn har rätt att skjuta 4x5 liggande skott oavsett hur löpningen utfaller eller genomförs. Ett barn som önskar bryta bör med förälder/ledsagare bege sig till målområdet för medaljutdelning. Anhörig får gå ner på innerplan under loppet och stötta sitt barn vid behov. Nummerlapparna kan behållas av barnen.

Straffrundan 4-5 km är inte indelade i klasser och ingen prisceremoni kommer att hållas vid dagens slut. Detta efter utvärdering av premiären 2015 då en ungdom var snabbast en dam näst snabbast och vinnaren i herrklassen hade tredje totaltid. Få deltagare i klasserna hade möjlighet att invänta slutresultatet vilket gör att vi väljer att avstå prisceremonin. 

Parkering:

Vi rekommenderar er att åka kommunalt med SL även om det brukar finnas gott om parkeringsplatser i närområdet. Läs mer på www.sl.se Mjölnarvägen, Järfälla 5-10 minuters promenad från Jakobsbergs pendeltågsstation.

Uthämtning av nummerlapp / nummerväst:

Har en person anmält fler hämtar den personen samtliga nummerlappar.

Omklädning:

Två omklädningsrum Dam/Herr med dusch och toalett finns att tillgå. Vi tar inget ansvar för tillhörigheter du lämnar kvar omklädningsrummen. Omklädningsrummen ligger precis intill idrottsplatsen.

Förvaring värdesaker:

Om du inte har någon vän eller anhörig som kan se efter dina tillhörigheter under tiden du springer kan du lämna in de på till nummerlappsutdelningen. Vi tar inget ansvar över tillhörigheterna utan ni får lita till att vi vakar över de efter bästa förmåga. Överdragskläder kan lämnas på anvisad plats strax innan start och hämtas i målområdet.

Övningsskjutning:

Enkel skjutinstruktion sker ca 30 min innan start då ska man vara ombytt och försedd med sin nummerväst.

Kuta och Skjuta:

Gratis prova på med ofarliga elektroniska pistoler för de minsta i anslutning till arenan.

Enkel skjutinstruktion sker ca 30 min innan start då ska man vara ombytt och försedd med sin nummerlapp.

Servering:

Cafeteria finns i närområdet där det sälj det läsk, kaffe, korv och enklare smörgåsar mm

Vätskekontroll:

Möjlighet att dricka vatten kommer att finnas på varje 800meters varv.

Resultat:

Slutresultatet av tävlingen publiceras på hemsidan så fort som möjligt efter loppet.

Banan:

Loppet består av 5 varv på en markerad 800 meters bana. Underlaget är blandat men består till största delen av asfalt.

 

Sikta:

Skjututrustningen ligger klar på skjutvallen när du kommer in för liggande skytte med stöd. Det är inte tillåtet att ställa om siktet. All utrustning är inskjutet av duktig skytt. Inskjutningen är gjord med alla cirklar centrerade även diopterhålet som ligger närmast ögat. Om du skjuter bom trots du tror att du upplever att du borde ha träffat kan det bero på följande orsaker. Du har i samma ögonblick du avfyrat rört geväret. Du har siktat på fel bana eller prick. Vid marginella missar och träffar kan du kontrollera din träffbild på den lilla displayen som finns intill dig när du skjuter. Skjutvallen bemannas av funktionär. Glöm inte att ladda mellan varje skott.

Skytte